Ето защо двете основни правила за избор на обувки са много прости:

Нискокачествените или просто неподходящи обувки могат да засенчат живота на малки, но досадни проблеми, например, мазоли. В допълнение, може да има много по-сериозни проблеми – заболявания на вените, ставите, дори на гръбначния стълб. По-добре да не спасявате и да се отказвате от красиви, но неудобни обувки.

Не е необходимо да купувате нови обувки сутрин: вечер краката са леко подути, а обувките, придобити сутрин, може да изглеждат стегнати. Уверете се, че обувката се вписва перфектно по размер – тя плътно приляга на крака ви, но не го изтласква. Слепените обувки могат да причинят нарушения на кръвообращението, врастнали нокти или огъващи пръсти. Не купувайте твърде тесни обувки с надеждата, че с течение на времето те се носят – не се налагайте да ходите в неудобни обувки за дълго време. Все пак, не трябва да носите много хлабави обувки, в които краката „виси“. Поради такива обувки могат да се появят и жилки, а мускулите на краката постоянно се стремят.

При монтаж винаги носете и двете обувки, препоръчват специалистите. Уверете се, че сте ходили през помещението за монтаж. Докато вървите, трябва да усетите пръстите на обувката леко с пръсти, но не се опирайте на него. Изтеглете ръка над повърхността на материала и се уверете, че пръстите на краката му не се изпъкват.

Изберете обувки на достатъчно мека, гъвкава подметка. Огънете обувките. При качествените обувки подметката лесно се огъва и горната част на обувката не се деформира твърде много. На много тънки ходила е удобно да ходите само на плосък под, ходи в такива обувки на асфалт едва ли може да се нарече приятен – един крак ще усети всеки камък.

Вашият коментар

(*) Required, Your email will not be published