Засаждането на костюм и особено на сакото може да варира значително в зависимост от стила

Така че стриктният и консервативен английски костюм с чисто рамо, три копчета и два слотове се различава със съседен силует с леко преувеличена талия. Такова яке трябва да седне на фигурата доста плътно, да достигне средата на бедрото и да бъде подравнено с тесни прави панталони.

Италианският (или европейският) костюм е подобен на английски, но по-спокоен. Сакото тук е удължено – 5-7 см под хълбоците, а рамото не е толкова ясно и леко уголемено. Панталони в този костюм също са по-широки.

Традиционният немски (европейски континентален) костюм е още по-свободен за засаждане. Навън това яке е по-обемно, с широки ръкави и не толкова плътно прилягащо.

Още повече разлики в кацането имат американски костюм – най-спокойният неформален от четирите. Якето е значително намалено, почти неразглобено и почти правоъгълно. Тя трябва да бъде прикрепена към тялото само по линията на бедрата.

Но независимо от стила, който избирате, якето трябва да седи в горната част на гърба, без гънки и бръчки. И слотовете – лежи прави и не се разделяйте.

Правилно поставеното яке оставя толкова свободно пространство в гърдите, за да може дланта да премине там, и лесна доставка в талията. Ако в близост до натиснатия бутон се образува фолио с форма на Х или джобът на гръдния джоб е изпъкнал, то якето е тясно.

Вашият коментар

(*) Required, Your email will not be published